Непознатият друг в Непознатото пространство

Непознатият друг в Непознатото пространство

От 10 до 28 септември изложбата „Непознатия друг" ще ви отведе навътре в сградата на бившия „Дом на българо-съветската дружба", в сърцевината на която днес се намира Непознатото пространство. На това място, умишлено избрано от кураторския екип заради архитектурните си дадености, не достига дневна светлина и образите изпъкват ярко. Изложбата предлага лична среща с 19 фотографски и словесни портрета на бежанци и българи. Като част от инсталацията в преддверието тече и документален филмов разказ, създаден от същия екип.

Изложбата е част от програмата на второто издание на фестивала за съвременна фотография „Фотофабрика". Избрал за свой фокус през 2015 г. темата за маргиналния човек, редом с кадри на световно признати имена във фотографията, фестивалът не забравя да насочи обектива си и навътре, към местната действителност. Така съвсем естествено вниманието на екипа е привлечено от актуалната, но и трудна за обговаряне, тема за бежанците, прииждащи в Европа от 2013 г. насам.

Като тръгва по следите на медийния език — често пъти език на омразата и неразбирането, чийто резултат е разделението между местните общности и хората, които търсят спасение — екипът на проекта „Непознатия друг" върви по свой път през темата, за да предложи още една гледна точка.

За да надникнем отвъд клишетата и черно-бялото, проведохме интервюта с бежанци, срещи с българи и разговори с представители на местната власт. Настоящата изложба ще ви срещне с някои от лицата им, а по-дълбок поглед към ситуацията предлага филмовият разказ, дело на Beardfrost Productions.

„Непознатият друг" е начало на разговор. За нас. За тях. Завсички нас непознати, но припознаващи се в страховете, болката и емпатията. Изложбата предлага естетическо преживяване нa неочаквано място. Но също така и отваря поле за нови въпроси и нови отговори. Входът е свободен. Във всякакъв смисъл.

Изложбата „Непознатият друг" се открива в София на 10 септември от 18:00 ч. в Непознатото пространство на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" №169 (вход откъм булеварда). Можете да я разгледате всеки ден до 28 септември, от 15:00 до 20:00 ч.

Повече за цялата програма на „Фотофабрика" можете да видите тук.
За
актуална информация ни следете във Facebook.