Следваща спирка: Телиш

Следваща спирка: Телиш

В Телиш освен че ни посрещнаха с отворени обятия, трудно ни и пуснаха. А това никак не кореспондираше с медийния образ на селото от последната година. Истината е, че тук наистина живеят едни гостоприемни хора, които имат своите надежди, желания и въпроси, както всички останали, но някак стана така, че телишчани бяха изтикани в ъгъла, когато някой някъде взимаше решения, свързани с техния живот.

В края на есента на 2013 г. Телиш възстана срещу властта, или както казва кметът Нели Дакова "излязохме на нож", защото в някакъв момент жителите разбират, че районът на бившето поделение, намиращо се в селото, се подготвя за бежански лагер. Тази новина не идва по официален път, а стига до телишчани в навечерието на празника на селото, когато те виждат как водоноски и камиони с химически тоалетни се отправят към поделението. Всичко това става тихо, тайно и по тъмно. И така започват повече от 40 дни протести и блокада на пътя, защото Телиш отказва да приеме бежански лагер. Основната причина е, че територията, на която е трябвало да бъде изграден центърът, е индустриална зона и е имало инвеститорски интерес към нея. Ако има лагер, няма инвеститор и съответно няма работни места за селото и областта.

Какво се е случило през тези 40 дни протест, защо така остро реагираха всички и наистина ли телишчани се страхуват от бежанци ще разкажат хората, с които Непознатият друг се срещна по време на посещението си в селото: кмета Нели Дакова, едно от главните действащи лица - о.з. полк. инж. Марин Шкодров, Петя Митрашков, превърнала се в говорител на протестиращите, Христо Христов - също част от блокадата, и писателя Йото Йотов.


Нели Дакова

"Новината беше неприятна, защото не бяхме информирани. Пълна тайна. Точно това нас ни уплаши най-вече. Не че ще се подготвя бежански лагер и не че се подготвя бежански лагер, и не че тук ще дойдат бежанци. Това напрежение сред населението се получи най-вече от тази затъмненост, от неяснотата."


Марин Шкодров

"Идва някой вкъщи ви и се настанява. Не идва, ами иска да остане там. Вие без да го познавате, ще го оставите ли? Ще го оставите ли да стои във вашия дом? Няма."


Петя Митрашкова

"Главното негодувание беше към държавата и към проведената държавна политика, защото една политика, несъобразена с народопсихологията, не може да бъде политика, и защото в Конституцията на Република България, в нейните основни начала, пише, че държавната власт произлиза от народа и се упражнява от него."


Христо Христов

"Не постъпиха честно спрямо селото. Трябваше да предупредят предварително, че ще има такъв лагер, че ще има бежанци. Ние нямаме нищо против тях, но без да информират кмета и жителите не става."


Йото Йотов

"Страхът не е нито от това, че ще дойдат престъпници, нито от това, че ще дойдат хора, които ние не познаваме. Страхът е от това, че не е организирано, както трябва. Не можеш да докараш 3000 човека с 50 автобуса и да ги оставиш насред площада. Какво ще правят тия хора? Никой не искаше да дава това обяснение."


Снимки: Фелия Барух

Още по темата